Selecteer een pagina

Wie dicht bij zichzelf en zijn eigen waarden blijft, verdient het snelst een duurzame reputatie. Zelfs als niet iedereen het eens is met de keuzes die je maakt. Je reputatie bewaken is niet hetzelfde als constant voldoen aan de verwachtingen van de anderen. Het is kiezen voor integer gedrag, al is daar soms moed voor nodig. 

Neem nu Novak Djokovic, de Servische tenniskampioen, die weigert deel te nemen aan kampioenschappen waar een vaccinatie verplicht is. Hij werd in januari weggestuurd van de Australian Open en zal niet deelnemen aan Roland Garros en Wimbledon zolang de verplichting geldt. “Because the principles of decision making on my body are more important than any title or anything else”, zei Djokovic vorige week in een interview aan de BBC.

Lang niet iedereen is het eens met de keuze van Djokovic, en de kwestie verdeelt de samenleving al vele maanden. Maar het minst wat je kan zeggen is dat de topsporter dichtbij zijn waarden blijft en consequent handelt in lijn met waar hij in gelooft. Ik geloof dat dit hem een ijzersterke reputatie oplevert.

Drie adviezen voor een zuivere reputatie:

  1. Als je de hele tijd probeert te voldoen aan de verwachtingen van anderen, dan is dat niet alleen behoorlijk vermoeiend, maar je vergeet ook wie je werkelijk bent. Je moet dus op zoek naar je ware ik, naar je identiteit, naar datgene wat je diep vanbinnen bent.
  2. Laat je ook leiden door je purpose, je persoonlijke hogere doel in het leven. Het gedrag dat je van daaruit stelt, zal de verwachting van de buitenwereld automatisch beïnvloeden. 
  3. Communiceer helder en transparant over je drijfveren en leg uit waarom je de keuzes maakt die je maakt. Eerlijke en authentieke intenties leveren alleen maar respect op.

Een goede reputatie hebben is niet hetzelfde als erg populair zijn. Het is leven vanuit je kern, al is daar soms moed voor nodig. Het is volgens Brené Brown wat integriteit zou moeten zijn.