Selecteer een pagina

Hoe overleef je een mediastorm? Politica Sihame El Kaouakibi zit er middenin nadat ze werd beschuldigd van fraude met subsidies voor sociale projecten. Over schuld of onschuld zal de rechtbank later oordelen. Feit is dat ze de kop van jut is in alle media. Wat is de beste aanpak om hier mee om te gaan?

1. Probeer je gelijk niet af te dwingen. Eenmaal de mediastorm over je heen waait, is weinig weerwerk mogelijk. Vaak geldt: waar rook is, is vuur. Je vermeende onschuld aantonen met videoverklaringen of persconferenties werkt meestal averechts. De ‘aanklagers’ schakelen daardoor vaak een versnelling hoger.

2. Toon begrip. Of je nu schuldig bent of niet: als mediafiguur zorgt de berichtgeving voor geschrokken reacties bij je achterban. Zeg dat je dit begrijpt en dat het je spijt dat deze crisis je overkomt. Dat is géén schuldbekentenis maar het tonen van je betrokkenheid. Essentieel in élke crisis.

3. Probeer te verbinden, niet te polariseren. Reik de hand uit naar zij die je ten val willen brengen. Zeg in een eenmalige verklaring dat je samen wil zoeken naar de waarheid en dat je wil meewerken aan het onderzoek. Giet geen extra olie op het vuur. Stel je nadien discreet op en wacht je kans af om je verdediging te voeren voor een rechtbank.