Selecteer een pagina

Sorry zeggen, het is niet zo gemakkelijk. Burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden kan er van meespreken. Ze liet zich in maart – ver voor haar beurt – al vaccineren, en daar biedt ze nu haar verontschuldigingen voor aan. Op zich een krachtig signaal. Want sorry zeggen is geen teken van zwakte, het kan wijzen op lef om je ego opzij te zetten.

Maar sorry zeggen is ook een kunst. Drie gouden regels.

1. Doe het op tijd. Het is slim om je verontschuldigingen aan te bieden op het moment dat je beseft dat je een fout hebt gemaakt. Burgemeester Heeren beriep zich eerst dagenlang op het medisch geheim. Excuses onder druk zijn niet authentiek en dus ongeloofwaardig.

2. Wees kwetsbaar en persoonlijk. Praat in de ik-vorm en betrek geen andere mensen bij de fout die je hebt gemaakt. Veerle Heeren zei dat ze pas overstag is gegaan na vele ‘suggesties’ van het vaccinatiecentrum. En dat ze een prik kreeg “samen met vele vrijwilligers”. Steun zoeken door je persoonlijke fout uit te breiden naar anderen, maken je excuses minder eerlijk.

3. Vermijd een ‘sorry, maar’: Er is geen plaats voor vergoelijking. Burgemeester Heeren geeft haar fout toe, maar zegt ook dat ze niets onwettigs heeft gedaan, én dat ze er zo voor gezorgd heeft dat geen enkel vaccin is verloren gegaan. Dat is een sorry verpakt in een verdediging.

Sorry zeggen, het is een vak apart.